cropped-cropped-Germar_logo-tt.png

Varilna tehnika

GERMAR

Varilna tehnika

Varilna tehnika je široko področje, ki se osredotoča na procese, opremo in veščine, ki so potrebne za združevanje kovinskih materialov s taljenjem in oblikovanjem trajnih varjenih spojev. Varilna tehnika vključuje različne postopke varjenja, varilno opremo, uporabo različnih materialov ter pravila in smernice za varno in  učinkovito varjenje.

varilna tehnika
GERMAR

Nekatere osnovne komponente in koncepti, povezani z varilno tehniko, vključujejo:

  1. Varilni postopki: Obstaja več različnih postopkov varjenja, vključno z MIG/MAG varjenjem, TIG varjenjem, elektroobločnim varjenjem, varjenjem s plinskim oblakom (GMAW), varjenjem z elektrodami v prevleki (SMAW), plazemskim varjenjem in drugimi. Vsak postopek ima svoje posebnosti in se uporablja za določene aplikacije.
  2. Varilna oprema: Varilna oprema vključuje varilne stroje, gorilnike, elektrode, varilne žice, plinske jeklenke, zaščitno opremo (npr. zaščitne maske), orodja za pripravo materiala in dodatke. Pravilna izbira in vzdrževanje opreme sta ključnega pomena za kakovostno varjenje.
  3. Materiali: Različni materiali se lahko varijo, vključno s kovinami, kot so jeklo, aluminij, baker in nerjaveče jeklo, ter drugimi materiali, kot so plastika in keramika. Različni postopki in dodatki se uporabljajo za varjenje različnih materialov.