cropped-cropped-Germar_logo-tt.png

Varilni aparati

GERMAR

Široka izbira varilnih aparatov vseh vrst:

Nudimo široko izbiro varilnih aparatov vseh vrst: od MIG/MAG, TIG, MMA. Na voljo so aparati za domače mojstre, profesionalni aparati primerni za teren in industrijo. Vsi aparati v naši ponudbi so bili skrbno izbrani na podlagi dolgoletnih izkušenj in povratnih informacij naših kupcev. Naše prodajno osebje vam lahko pomaga pri izbiri aparata, ki bo idealno ustregel vašim potrebam in željam.

varilni aparati
GERMAR

MIG/MAG varilni aparati

MIG/MAG parati so vrsta varilnih naprav, ki se uporabljajo pri postopku MIG (Metal Inert Gas) ali MAG (Metal Active Gas) varjenja. Te naprave so zasnovane za združevanje kovinskih delov z uporabo električnega loka, v katerem se talijo žica in osnovni material. MIG/MAG aparati so zelo priljubljeni zaradi svoje enostavne uporabe, visoke produktivnosti in raznolikosti aplikacij. Tu so ključne značilnosti MIG/MAG varilnih aparatov:

 1. Kontinuirana žica: MIG/MAG varilni aparati uporabljajo kontinuirano žico kot elektrodo, ki se neprekinjeno dovaja skozi gorilnik. Ta žica se med varjenjem stopi in prispeva k materialu za varjenje.
 2. Plin za zaščito: Pri MIG varjenju se uporablja inertni plin (najpogosteje argon) za zaščito varilnega bazena pred zrakom, kar preprečuje oksidacijo in druge neželene reakcije. Pri MAG varjenju pa se uporablja aktivni plin, kot je mešanica argona in CO2.
 3. Različne aplikacije: MIG/MAG aparati so primerni za varjenje širokega spektra kovin, vključno s čistim jeklom, nerjavnim jeklom, aluminijem in različnimi kovinskimi zlitinami.
 4. Visoka produktivnost: Zaradi kontinuirane žice in enostavne uporabe so MIG/MAG aparati zelo produktivni in omogočajo hitro izdelavo varilnih spojev.
 5. Natančen nadzor toka in napetosti: Večina sodobnih MIG/MAG aparatov omogoča natančno prilagajanje varilnega toka in napetosti, kar omogoča nadzor nad varilnim postopkom.
 6. Različne konfiguracije: Obstajajo različne konfiguracije MIG/MAG aparatov, vključno s prenosnimi napravami, polavtomatskimi in avtomatskimi sistemi ter robotiziranimi varilnimi celicami.
 7. Uporaba v različnih industrijah: MIG/MAG aparati se uporabljajo v številnih industrijah, vključno z avtomobilsko, ladjedelniško, gradbeno, proizvodno in drugimi sektorji.

Izbira med MIG in MAG varilni aparatom bo odvisna od vrste materiala, ki ga želite variti, in zahtevanih lastnosti varilnega spoja. MIG se pogosto uporablja za varjenje nelegiranih in nizko legiranih jekel ter aluminija, medtem ko se MAG uporablja za visoko legirane jeklene materiale. Preden uporabite MIG/MAG varilni aparat, je pomembno, da se seznanite s specifičnostmi postopka in pravilno izberete varilno žico in plin za zaščito.

GERMAR

TIG (Tungsten Inert Gas) varilni aparati

TIG (Tungsten Inert Gas) aparati so oprema, ki se uporablja za TIG varjenje, postopek varjenja, pri katerem se uporablja volframova elektroda in inertni plin za zaščito varilnega bazena pred zrakom. TIG aparati so priljubljeni zaradi svoje natančnosti, visoke kakovosti varilnih spojev in uporabe pri različnih materialih. Tu so ključne značilnosti TIG varilnih aparatov:

 1. Volframova elektroda: TIG aparati uporabljajo volframovo elektrodo, ki je ena redkih elektrod, ki se ne stopi med varjenjem. Nameščena je v gorilniku in služi za vzdrževanje električnega loka med elektrodo in varilnim materialom.
 2. Inertni plin: Za zaščito varilnega bazena se uporablja inertni plin, običajno argon. Ta plin preprečuje oksidacijo materiala in zagotavlja visoko kakovost varilnih spojev.
 3. Visoka natančnost: TIG aparati omogočajo zelo natančen nadzor nad varilnim tokom in napetostjo. To je še posebej pomembno pri varjenju tankega materiala ali pri aplikacijah, kjer je potrebna visoka natančnost.
 4. Kakovost varilnih spojev: TIG varilni postopek omogoča zelo kakovostne varilne spoje, z minimalnimi napetostnimi špicami ali iskrami ter z minimalno porabo dodatnega materiala.
 5. Uporaba pri različnih materialih: TIG aparati se lahko uporabljajo za varjenje širokega spektra materialov, vključno z jeklom, nerjavnim jeklom, aluminijem, bakerjem, titanom in drugimi eksotičnimi kovinami.
 6. Avtomatske funkcije: Nekateri sodobni TIG varilni aparati imajo avtomatske funkcije, kot so nastavitve toka in napetosti, ki omogočajo enostavno uporabo in izboljšujejo produktivnost.
 7. Primernost za tanko pločevino: TIG varjenje je še posebej primerno za varjenje tankih pločevinastih materialov, kjer je potrebna minimalna deformacija in visoka kakovost varilnih spojev.
 8. Nizka stopnja škodljivih emisij: TIG varilni postopek ima nizko stopnjo škodljivih emisij in manj dima kot nekateri drugi varilni postopki.

TIG varilni aparati so priljubljeni v industriji, ki zahteva visoko kakovostne varilne spoje, kot so letalska, avtomobilska, medicinska in živilska industrija. Pomembno je, da se pred uporabo TIG varilnega aparata seznanite s postopkom in pravilno izberete nastavitve za specifično aplikacijo.

GERMAR

MMA (Manual Metal Arc) varilni aparati

MMA (Manual Metal Arc) varilni aparati so naprave, ki se uporabljajo pri elektrovarjenju. Ti aparati so enostavni za uporabo in zanesljivi ter se pogosto uporabljajo na gradbiščih, v delavnicah in drugih terenskih aplikacijah. Tu so ključne značilnosti MMA varilnih aparatov:

 1. Elektrovarjenje: MMA aparati uporabljajo elektrodo, ki je prevlečena s posebno varilno oblogo. Med postopkom varjenja se elektroda stopi in prispeva k materialu za varjenje, medtem ko se varilna obloga taljenju uporablja za zaščito varilnega bazena pred zrakom.
 2. Univerzalnost: MMA aparati so primerni za varjenje različnih materialov, vključno s čistim jeklom, nerjavnim jeklom, litega železom in nekaterimi drugimi kovinami.
 3. Enostavnost uporabe: Ti varilni aparati so preprosti za uporabo in jih je mogoče hitro namestiti. So odlična izbira za začetnike in uporabnike, ki nimajo veliko izkušenj z varjenjem.
 4. Prevoznost: Večina MMA aparatov je prenosljiva in se lahko uporablja na različnih lokacijah. So idealni za terensko delo.
 5. Odpornost proti vremenskim vplivom: MMA aparati so običajno trpežni in odporni proti vremenskim vplivom, kar omogoča uporabo v različnih vremenskih pogojih.
 6. Minimalna poraba električne energije: Ti aparati imajo običajno relativno nizko porabo električne energije, kar jih naredi bolj energetsko učinkovite.
 7. Primernost za debel material: MMA varjenje je še posebej primerno za varjenje debelih materialov, kjer je potrebna večja moč in globina prodiranja.
 8. Izobraževanje in certifikacija: MMA varilni postopek je pogosto uporabljen pri izobraževanju in usposabljanju varilcev, in številni varilci pridobijo certifikate v tej tehniki.

Glede na svoje prednosti so MMA varilni aparati priljubljeni v gradbeništvu, infrastrukturnih projektih, vzdrževanju, popravilih in drugih aplikacijah, kjer je potrebno zanesljivo varjenje na terenu. Pomembno je, da upoštevate varnostne ukrepe in pravilno izberete elektrode za specifično aplikacijo, da dosežete kakovostne varilne spoje